VRIENDEN VAN DE KONINKLIJKE MARINE

@Vrienden van de Koninklijke Marine.                              Fiscaal no 816.753.702 //Inschr. nummer kvk: 411.73.795                                                    Update 07-10-2022

Hr. Ms. HOOGEVEEN

Ex Hr. Ms. Hoogeveen

De Hoogeveen heeft vanaf 1956 tot 1996 als mijnenveger gevaren voor de Koninklijke Marine. Het schip is gebouwd van de bouwwerf De Noord in Alblasserdam. Het schip heeft vooral dienst gedaan op de Noordzee.

 

Na de actieve dienst lag de ex Hr. Ms. Hoogeveen met nog andere houten mijnenvegers in het Natte Dok van de oude Rijkswerf Willemsoord te Den Helder.

 

Leden van het bestuur en enkele medewerkers leek het een goed streven om een van deze schepen te behouden. Uiteindelijk is gekozen voor de Hoogeveen, omdat het schip het meeste origineel was. Voor de brug is bijvoorbeeld geen extra slaapverblijf voor de onderofficieren geplaatst en was ook in het schip nauwelijks iets verbouwd. Natuurlijk wel de verbouwing in de jaren 70, het zogenaamde FRAM project.

 

In 1999 werd de VVKM in de gelegenheid gesteld het schip voor het symbolische bedrag van één gulden over te nemen van de Koninklijke Marine.

 

Na de overdracht naar de VVKM diende het schip in eerste instantie als logementschip voor de vrijwilligers. Toen de vrijwilligers de handen vrij kregen om de Hoogeveen restaureren hebben ze dat met beide handen gedaan. Zo is de Hoogeveen in 2009 in het dok gegaan en is de onderkant van de Hoogeveen aangepakt. Ook zijn diverse ruimtes aangepakt en weer compleet gemaakt. De Hoogeveen is een bijzonder schip want het is het meest origineel gebleven schip van de Dokkum-klasse.

 

Het streven is om de Hoogeveen een museale status te geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: De foto naast dit stuk geven een mooi beeld van de Hoogeveen voor verbouwing in de jaren 70. Duidelijk zichtbaar is de open brug.

De foto’s onderaan van links naar rechts geven de periode na de verbouwing weer en de middelste en de rechter foto zijn van de periode dat de Hoogeveen in bezit is van de VVKM.

De Hoogeveen bezoeken?

Wilt u oude mijnenveger mijnenveger bezoeken en oude herinneringen ophalen aan boord van een stuk drijvende Marine historie? Of wilt u eens kijken hoe vrijwilligers bezig zijn en ze een handje helpen? Dat is uiteraard mogelijk. U bent van harte welkom tijdens de werkweken. Wanneer deze zijn vindt u in de agenda.